Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2013 12:33 - Решението е да върнем Бог в своя живот
Автор: gora Категория: Изкуство   
Прочетен: 1177 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 07.07.2013 22:28


Колко много неща се случват в един човешки живот само за някакви си 10-11 години. Тръгваш по нови и различни пътища. Твориш и създаваш, а паралелно с това злобата и простотията унищожават твоя труд и труда и усилието на талантливи групи от хора. Подаряваш енергия, добронамереност и всеотдайност, за да се сблъскаш с евтини номера от селски вечеринки, с меркантилност и използвачество. Вярваш, че правиш духовни инвестиции, а впоследствие откриваш, че вложенията на духа не са капитал в условията на българската реалност, а само повод за омраза и завист.
Кой не се е сблъсквал с всичко това? Кой не си е задавал въпроса: "Защо?".
Какво не ни достига? Дали ширина, за да се изявяваме всички като преуспяващи водачи и лидери, защото страната ни е малка? Дали признание? Дали любов, която търсим през публичността и парите, с които си я купуваме, за да излекуваме невнятните си комплекси на хора с робско минало? Или това е проклятието на старите народи, чиито потомци сме и чиито граждани интуитивно "знаят" и искат да проявят това свое съз-наване. Но вместо взаимно да се вдъхновяват и подкрепят, се бият и самоизяждат и така дават път на ерозиращата подмяна.
Нямам отговор. Но мисля, че това вероятно е злото.
Да убиваш таланта, както пиша в едно свое стихотворение, "е нож, в сърцето на Бог". Но тъй като Бог е безсмъртен, това в крайна сметка ми дава надежда, че ако човек  провиди дарбите, отредени му от съдбата (а всички носим интуитивното досещане за тях), ако  им остане верен, но не в пасивност, а действайки, имаме шанс да преуспеем в доброто. И да намерим онази благодат, която ще ни храни не само духовно, но и като земни същества.
Изводът ми е, че когато един народ живее в нищета, той така е построил своята държава, обществени отношения и управление, че  всекидневно забива онзи нож в сърцето на Бог. Решението следователно е, да върнем Бог в своя живот - давайки път на таланта в себе си и в околните.
Без значение дали говорим за политика, литература, медии, икономика или банки.
Въпросът за таланта за мен е ключов. Затова преди да се доверя, преди да гласувам, преди да приема някого за началник или водач, искам да видя, че този човек носи призванието и дарбата за това, на което се е отдал. Другото е ерзац съзидание. И лъжа. Самомнение. Необоснована и вредна претенция.
По какво можем да познаем таланта, ли? По много неща.
Едно от тях е умението да разпознава истината.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gora
Категория: Поезия
Прочетен: 436838
Постинги: 65535
Коментари: 39
Гласове: 1032
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930