Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2016 23:13 - Истории и биографии на поетите от кн. "Сянка от копнеж - ехо от класическа японска поезия" - 5
Автор: gora Категория: Поезия   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
0



 Идзуми Шикибу - "Плаващата дама"
Стр.90 от книгата

Японска поетеса от епохата Хеян, смята се за родена около 970 г. Тя е част от „36-те безсмъртни  поети” на Япония, съвременница е на Мурасаки Шикибу и е може би най-голямата поетеса на своето време.
Родена е в семейството на литератори благородници. Неин баща е (Oe no Masamune) Ое но Мазамуне, който освен управител на Etchu (северната част на днешната префектура Фукуи, известна с производството на хартия и керамика, разположена на остров Хоншу) е бил майстор на церемонията (Шикибу).
През епохата Хеян имената на жените са се формирали от титлата на техния съпруг и от заниманията на баща им. Идзуми Шикибу е едно от имената, с които поетесата е позната от антологиите.
Най-голяма от многото дъщери на две семейства от класата на губернаторите, на 20 години (около 996 г.) тя се омъжва за губернатора на Идзуми - Тачибана но Мичизада  (Tachibana no Michisada), откъдето идва и името й.
Има дъщеря, която надживява и която също е поетеса.
На 23 г. пътува из провинциите като придружителка на съпруга си, но недоволна от този начин на живот две години по-късно се връща в столицата Киото.
Приписват й се множество любовни връзки в императорския двор. Още преди да се омъжи за Тачибана но Мичизада я подозират, че е компаньонка на мъж, който се нарича Омотомару (Omotomaru) и е от двора на овдовялата императрицата Шоко. Докато е омъжена, поетесата завързва публична любовна връзка с принц Таметака, третият син на император Резей  (Reizei).
Скандалът слага край на брака й, а баща й я лишава от наследство. Една легенда разказва, че Таметака умира малко след една визита в Киото по време на епидемия от чума.
След смъртта му през 1002 г., Идзуми Шикибу е ухажвана и има любовна връзка с принц Атсумичи (Atsumichi,), (който е полубрат на предишния й любовник, принц Таметака, но от различни майки) и с когото си разменят любовни поеми.
Първата година от тази авантюра е разказана в „Журнала на Идзуми Шикибу”, вероятно написан през 1004 г. и в който под различно име и пишейки сякаш за трето лице тя се опитва да сподели и оправдае чувствата си. Поетесата живее в палата на принц Атсумичи. Това провокира огромен скандал и гнева на съпругата му, която го напуска.
На следващата година след смъртта на Атсумичи (1007 г.), тогава той е 27-годишен, тя отива в двора на Фудживара но Шоши. Шоши е най-голямата дъщеря на влиятелния Фудживара но Мичинага. Когато става 12-годишна, той  изпраща момичето да живее в харема на император Ичижоо (Ichijō). Благодарение на активните политически машинации на баща си, Шоши бързо придобива статута на втора императрица и се обгражда с талантливи и образовани дами, писателки и поетеси, като Мурасаки Шикибу, Идзуми Шикибу и Аказоме Емон.

Поетичното творчество на Идзуми Шикибу се състои от танка. По време на епохата Хеян тя регистрира събитията и отношенията в двора на император Джото Монин (Joto Monin). В стиховете й описанията на природата са повод, за да се обрисуват емоциите на влюбените и тяхната страст.
Заради изпълнения й с любовни връзки и силни чувства живот, си спечелва прозвището „Плаващата дама”.
По време на престоя си в двора, сключва втори брак. Този път с Фудживара но Язумаса (Fujiwara no Yasumasa), който е генерал, прочут със своята смелост. Заедно с новия си съпруг се мести в провинция Танго. Там през 1025 г. оплаква смъртта на дъщеря си от първия си съпруг  – поетесата Кошикибу но Наиши (Koshikibu no Naishi), която умира при раждането на внука й. В нейна памет и правейки реверанс към Буда, Идзуми Шикибу се моли „светлината на луната да освети тъмния й път”.
Съвременничката на Идзуми Шикибу, писателката Мурасаки Шикибу, с която си съперничат, е оставила в дневника си (Journal – Журнала на Мурасаки Шикибу) критика за стила на Идзуми. Въпреки това стиховете й са били много харесвани от царедворците.
За дата на смъртта й се смята 1033 г.
През 2008 г. Националната опера в Париж и Гранд театър в Женева заедно поставят опера на основата на 65 стихотворения на Идзуми Шикибу.


(Споделените факти са резултат от проучванията на авторката от френски, английски и руски източници.)





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gora
Категория: Поезия
Прочетен: 433433
Постинги: 65535
Коментари: 39
Гласове: 1032
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031